Met deze slimme lantaarnpalen wil de gemeente Amsterdam energie besparen. Zo zouden de lichten alleen kunnen schijnen als er iemand in de buurt is. De lichten reageren op de behoeften van de omgeving: bij mist schijnen ze harder.
Naast het besparen van energie wil de gemeente Amsterdam deze slimme lantaarnpalen ook gebruiken om informatie te verzamelen over burgers en leefomgeving. Zo meten ze straks de luchtkwaliteit, geluidsniveau en in sommige gevallen zullen ze ook een camera bevatten. Ook zullen de lantaarnpalen een speaker en een microfoon bevatten zodat een ordehandhaver of een hulpdienst voorbijgangers aanwijzingen kan geven bij een noodgeval.
De luchtkwaliteitsmetingen zouden straks voor persoonlijk advies kunnen zorgen voor astmapatiënten. Zo kunnen patiënten via hun smartphone informatie kunnen krijgen over welke straten ze beter kunnen vermijden.
Een eerste test van de smart lantaarnpalen zal zeer binnenkort van start gaan bij winkelcentrum De Amsterdamse Poort en een nabijgelegen woonwijk. Wij kunnen niet wachten op de toekomst, en hoe deze Smart Lights en zijn applicaties zich verder zullen ontwikkelen.